Make taste, not waste!

Ladies and gentlemen.

I dag blir det et innlegg om gjenbruk. Gæd, så kjedelig, men GÆD så gøy det kan være. Jeg er ingen nerd på området, men etterhvert som man er blitt mer og mer bevisst på miljøet så er det gøy å ta i et lite tak.

Anyways.

Jeg tar dagen som et eksempel. Det blir alltid rester på et eller annet vis, en brødskalk, grønnsaksrester etter middagen eller melk/fløte/flytende som man ikke får brukt opp. 

Dette er fra i dag. Brødskalk. Paprika. Kokosmelk og quinoa fra middagen.. rosa kniv. Og jord. Plantejord.

Jeg ville ikke kaste, så jeg gjorde meg opp en mening om hva disse restene kunne brukes til. 

Quinoa: I smoothien din eller til du en dag i nærmeste framtid må spise middag alene, i brød eller rundstykker. I dag havnet disse i brødene mine, som dufter i ovnen atm.

Skalk: Gi det til fuglene i stedet for å kast det. Hiv det i en blender eller stavmikser og lag brødrasp av det. Skjær det i terninger, dypp i olje og lag krutonger. Brukanes er det uansett.

Paprika: Jeg hadde en halv paprika til overs. Skar den i småbiter som jeg tenker å enten bruke i en ny middag, eller å hive i juiceren ved neste anledning. Frøene går i plantejorda, siden det er VÅR! :) Så får jeg sexy snackpaprika. Eller ikke. Jeg skal hvertfall se hva som skjer. :) Har sådd vanlig paprika også, så nå er vi spente, kan du tro. 

Kokosmelk: Den ble brukt i Chicken Tikka´en i dag, men jeg hadde en halv burk til overs. Den kan være god i en kopp kaffe, en kopp chai te a´la Fotballfrue, i en kake eller i smoothien der mine leftovers nok havner denne gangen.

Hvorfor?

Hver lille ting er med og bidrar. Hvis alle hadde tenkt som så at det angår ikke meg, jeg er død før miljøet takker for seg, så hadde denne verdenen vært et trasig sted. Jeg er for de små stegene man tar i hverdagen som om det ikke er et hesteskritt, så er det hvertfall et museskritt i riktig retning.

En annen ting; verdiskaping. Det handler om å sette ting litt i perspektiv for den voksende generasjon. Hvis de får være med på kjøkkenet og bidra i prosessen vil de vokse opp med ideen om at gjenbruk lønner seg. Bruk og kast er et begrep jeg ikke har lyst til å kjennes ved. Bruk og resirkuler i stedet. Lever tingene dine på loppemarked, send klærne dine til UFF eller Fretex eller Frelsesarmeen. Eller selg dem.

Skal bli gøy å se hvor villige snackpaprikaen er til å vokse opp sammen med meg. :)

Jeg elsker ugler. U-huuu!

Har du flere gode forslag til gjenbruk? Alle ideer tas imot med takk.

Save the planet. :) 

 

6 kommentarer

Lilli Annie

12.05.2014 kl.19:22

Ælska å utnytte teng bedre. Sku nok ha blitt bedre på d, men gjør mett bæste =)

Johnsine

12.05.2014 kl.19:26

Lilli Annie: Vi kan alle bli flenkar på det området, that´s a fact! :)

Marielle

12.05.2014 kl.19:59

Kreativt :)

Jannicke

13.05.2014 kl.12:03

herlig :)

birgitteogsjefene

13.05.2014 kl.12:10

Her var masse lurt! Alle burde bli flinkere til å tenke sånn. Gremmes hver gang jeg bærer ut en søppelpose, som ikke rekker å henge mer enn en halv dag før den er full, og når jeg må hoppe i søppelspannet flere dager før det blir tømt. Vi kaster alt, alt for mye!

Johnsine

13.05.2014 kl.19:24

birgitteogsjefene: Jeg vet. Det er veldig trist. Vi kjøper over evne, og kaster for mye av det. I tillegg er det mye som kan stå ganske lenge over dato før det blir surt.. Men sånn er det bare blitt. Vi får bare bli flinkere til å tenke oss om.

Silje Louise

25.05.2014 kl.07:32

La merke til den rosa kniven der jeg! Hvor er den fra? 😍

Johnsine

25.05.2014 kl.14:40

Silje Louise: biltema eller clas olson ????

Skriv en ny kommentar

hits